ciagi
aga: Ciag (an) okreslony jest wzorem an = 2n2 − 7n +9. Ile liczb calkowitych dodatnich spelnia
rownanie an=6?
8 lut 20:22
Godzio:
Dobra, od czego zacząć ? Pewnie od podstawienia za a
n dany wzór:
2n
2 − 7n + 9 = 6
hmmm, przenieśmy 6 na drugą stronę i mamy równanie kwadratowe, czyli co ? Delta !
2n
2 − 7n + 3 = 0
Δ = 7
2 − 4 * 2 * 3 = 49 − 24 = 25
√Δ = 5
| | 7 + 5 | | 12 | |
n1 = |
| = |
| = 3 −− całkowita ? (chyba tak) |
| | 2 * 2 | | 4 | |
| | 7 − 5 | | 2 | | 1 | |
n2 = |
| = |
| = |
| −− no ta już nie. |
| | 2 * 2 | | 4 | | 2 | |
Odp Jedna liczba całkowita spełnia dane równanie.
8 lut 20:25
5-latek: czyli 2n2−7n+9=6 to 2n2−7n+9−6=0 uporzadkuj i rozwiaz to rownanie kwadratowe
8 lut 20:26
5-latek: Ale niech sie nauczy rozwiazywac rownania kwadratowe .
To podstawa teraz w liceum czy technikum
8 lut 20:28