ciagi
ona: zbadaj monotonicznosc ciagow
an=2n+1
bn=2nn+3
cn=n2−2n+2
dn=n−5n+1
8 lut 19:54
sushi_ gg6397228:
przepis znasz ?
8 lut 20:22
ona: nie
8 lut 20:36
bezendu:
an+1
an+1−an
8 lut 20:37
ona: prosze mi to rozpisac bo nie rozumiem za bardzo
8 lut 20:38
5-latek: bezendu tutaj niestety trzeba dac gotowca . ta Pani jest 28 lat po szkole
8 lut 20:39
ona: no i co na zlosliwosciach sie skonczylo ?
8 lut 20:51
Marcin: 5−latek

, ale daj już Pani spokój
8 lut 20:52
sushi_ gg6397228:
podany jest przepis:
an= ...
an+1=....
podstawiamy i mamy .....
8 lut 20:52
Bizon:

a można np tak
kolejne wyrazy ciągu c
n=n
2−2n+2 "układają się na wykresie paraboli ....zatem ...
8 lut 20:59
ona:
8 lut 21:34
5-latek: Marcin ale ja Pani wcale nie dokuczam . Nie mam nawet takiego zamiaru .
W porzednim poscie sama przeciez napisala ze jest 28 lat po szkole i nic nie rozumie .
jesli tak jest to jest o 10 lat mlodsza ode mnie
| | 2n | |
Zeby nie bylo ze jestem zlosliwy to np bn= |
| |
| | n+3 | |
jesli b
n+1−b
n>0 to ciag jest rosnacy
jesli b
n+1−b
n<0 to ciag jest malejacy
jesli b
n+1−b
n=0 to ciag jest staly
Liczymy wyraz b{
n+1} w miejsce n a wyrazie b
N wstawiamy n+1 i mamy
| | 2(n+1) | | 2n+2 | |
bn+1= |
| = |
| |
| | (n+1)+3 | | n+4 | |
| | 2n+2 | | 2n | |
teraz b{n+1}−bn= |
| − |
| = do wspolnego mianownika i mamy= |
| | n+4 | | n+3 | |
| | (2n+2)(n+3)−2n(n+4) | | 2n2+8n+6−2n2−8n | | 6 | |
|
| = |
| = |
| |
| | (n+4)(n+3) | | (n+4)(n+3) | | (n+4)(n+3) | |
Teraz jest najtrudniejszy moment w takim zadaniu bo trzeba wyciagac wniski bo od razu nie widac
jaki to ciag
Licznik =6>0 mianownik jest tez >0 bo n nalezy do N
+ wiec jest dodatni . Ztego wnnoisek
ze jesli licznik jest dodatni i mianownik jest dodatni to caly ulamek jet dodatni czyli >o
wiec ten ciag jest rosnacy . Tyle
8 lut 21:47
Bizon:
a można tak:
a
n+1−a
n=2(n+1)+1−2n−1=2 jaki?
a można tak:
| bn+1 | | 2(n+1) | | n+3 | | (n+1)(n+3) | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| bn | | n+1+3 | | 2n | | n(n+4) | |
| | n2+4n+3 | | 3 | |
= |
| =1+ |
| ... i wnioski −  |
| | n2+4n | | n2+4n | |
8 lut 21:53
ona: dziekuje slicznie
8 lut 21:54
5-latek: NO to niech teraz policzy wyraz cn+1
8 lut 21:57