Jak to zrobić?
Razdwatrzy: Prosta (4−m2)x+(1−m)y+m=0 jest wykresem funkcji rosnącej dla m=?
8 lut 19:43
sushi_ gg6397228:
zapisz w postaci kierunkowej + założenia
8 lut 20:23
Razdwatrzy: @sushigg6397228: Nie rozumiem tego 2.
Postać kierunkowa: y=(m2(−x)+m+4x)/(m−1)
8 lut 20:31
sushi_ gg6397228:
postac kierunkowa to y=ax+b
nie widzę tego przekształcenia prostej, to podanego przepisu
8 lut 20:32
Razdwatrzy: y=((4−m2)x)/−(1−m)+m/−(1−m)
8 lut 20:39
sushi_ gg6397228:
jest takie cos jak kreska ułamkowa −−> przepis z boku, bo tego nie da sie czytać
8 lut 20:40
8 lut 20:48
Razdwatrzy: | | (4−m2)x | | m | |
|
| + |
| |
| | −(1−m) | | −(1−m) | |
Ok, ok udało się
8 lut 20:56
sushi_ gg6397228:
co tam robi minus w mianowniku, przed kazdym nawiasem ?
8 lut 21:03
sushi_ gg6397228:
zapisujemy
y= a * x + b
a=....
b=....
f. jest rosnaca gdy .......... ( jakie musi być "a")
8 lut 21:05