ciaglosc
2pac: sprawdz czy funkcja jest ciagla?
f(x) = x*|x|
wiem ze dla |x| nie jest ciagla, mozna udowodnic z definicji, ale w tym wypadku ktorym
napisalem funkcja ma byc ciagla problem w tym ze nie wiem jak udowodnic...
8 lut 19:43
Janek191:
Tw. Iloczyn funkcji ciągłych w zbiorze A jest funkcją ciągłą w zbiorze A.
Mamy funkcje:
g(x) = x − funkcja liniowa ciągła w R
h(x) = I x I − funkcja ciągła w R
zatem
funkcja f(x) = (g*h)(x) = g(x)*h(x) jest funkcją ciągłą w R.
================================================
Funkcja h(x) = I x I nie jest różniczkowalna w xo = 0, ale jest ciągła w R.
8 lut 23:49
Janek191:
Funkcje: g(x) = x i h(x) = I x I są ciągłe w R, więc ich iloczyn jest też funkcja ciągłą
w R.
f(x) = (g*h)(x) = g(x)*h(x) = x*I x I
Jest takie tw.
Iloczyn funkcji ciągłych w zbiorze A jest funkcją ciągłą w zbiorze A.
===================================================
Funkcja h(x) = I x I nie jest różniczkowalna w x0 = 0 , ale jest ciągła w R.
8 lut 23:58