równanie parametryczne
eliza: Napisac równanie płaszczyzny ABC w postaci parametrycznej
A(1,2,−1) B(2,2,1) C(−1,4,0)
Potrafi ktos takie dziwolągi
8 lut 19:28
eliza: !
8 lut 19:41
Krzysiek: np. (x,y,z)=A+αAB→+βAC→
8 lut 19:46
eliza: tzn? bo nie wiem o co chodzi
8 lut 19:52
Krzysiek: a co potrzebujesz znaleźć by wyznaczyć równanie płaszczyzny w postaci parametrycznej?
8 lut 19:53
pigor: ..., oj. przecież
Krzysiek napisał ci to równanie , a więc szukasz
równania
(x,y,z)=A+αAB→+βAC→, gdzie
A=(1,2,−1), oraz
analogicznie jak
równania parametrycznego prostej AB :
(x,y,z)= (A+αAB→)
liczysz sobie nie jeden, tylko 2 wektory :
AB→= [ 2−1,2−2,1+1]=
[1,0,2] i
AC→= [−1−1,4−2,0+1]=
[−2,2,1] ,
wtedy π: (x,y,z)=(1+1α−2β, 2+0α+2β, −1+2α+1β) , czyli
(x,y,z)=(1+α−2β, 2+2β, −1+2α+2β) − równanie parametryczne płaszczyzny.
8 lut 22:59