Równanie kwadratowe z parametrem
Radek: Dla jakich wartości parametru m równianie kwadratowe ma jeden pierwiastek.
2x2−5x+(m−1)=0
Założenie:
△=0
△=(−5)2−4*2*(m−1)
△−25−8m+8
△=33−8m
33−8m=0
−8m=−33
m=338
Dobrze jest zadanie obliczone ? dla m=338 równanie ma jeden pierwiastek?
Dziękuje za pomoc
8 lut 19:27
Marcin: Pewnie że dobrze, nie widzę tutaj błędów
8 lut 19:29
Radek: Bo trochę nie rozumiem patrzac na innych stronach tych założeń że a rozne od 0 i delta = 0
8 lut 19:34
Mila:
Jeśli współczynnik przy x2 jest zależny od parametru, to dajesz założenia w zależności od
problemu.
8 lut 19:37
Marcin:
(a−1)x2−5x+2=0
np w takiej sytuacji a−1 musi być ≠0
8 lut 19:39
Radek: (m−2)x2+x−4=0 ma dwa pierwiastki
Delta >0
m rozne od 0
I liczymy
△=12−4*(m−2)*(−4)
Δ=16m−31
16m−31>0
m>3116
I to jest dobrze obliczone ?
8 lut 19:44
Mila:
Marcin, ma być (a−1≠0) jeśli chcemy miec równanie kwadratowe.
8 lut 19:46
Marcin:
m−2≠0, a nie m różne od 0
8 lut 19:46
Marcin: Mila no tak, ale Radek ma w treści informację o równaniu kwadratowym.
8 lut 19:47
Mila:
Radek
m−2≠0, dalej dobrze.
8 lut 19:48
Radek: Czyli obliczenia są dobrze, ale złe założenie ?
8 lut 19:50
Mila:
Tylko jedno źle, reszta dobrze.
Daj odp.
8 lut 20:43
Radek: Więc założenia
a−1 rożne od 0
delta > 0
i rozwiązanie ma pierwiastki dodatnie dla m > 3116
8 lut 22:14
Mila:
Do zadania 19:44
| | 31 | |
Dla m> |
| i m≠2 ma dwa różne pierwiastki. |
| | 16 | |
8 lut 22:47