looknijcie.
miszczu: przedyskutuj liczbe rozwiązań układu równań
od parametru m.
a) y=x+m
|x|+y=x−1
b) m2 + y=1
x+y+m
8 lut 19:24
miszczu: pomoże ktoś?
8 lut 20:43
Bizon:
a)
pierwsze do drugiego
|x|+x+m=x−1
|x|=−m−1
− dla −m−1<0

dla −m−1=0

dla −m−1>0
8 lut 20:50
Godzio:
Zrobię podpunkt a).
| ⎧ | y = x + m | |
| ⎩ | |x| + y = x − 1 | wstawiamy y = x + m do drugiego równania
|
|x| + x + m = x − 1 ⇒ |x| = − 1 − m
−1 − m < 0 ⇒ m > − 1 otrzymujemy sprzeczność (brak rozwiązań)
−1 − m = 0 ⇒ m = −1 jedno rozwiązanie
−1 − m > 0 ⇒ m < − 1 dwa rozwiązania
Podpunkt b) − źle przepisany
8 lut 20:51
miszczu: a możesz wytłumaczyć dlaczego tak się rozpisuje, że −1−m<0 itd. ?
9 lut 11:34
Bizon:
bo |x|=−m−1 dla −m−1<0 to sprzeczność czyli brak rozwiązań ... itd −
9 lut 11:53
miszczu: ok, dzięki!

a mam takie jeszcze jedno pytanie: jak później się sprawdza czy ta funkcja ma
ileś rozwiązań? trzeba wyprowadzić aby w dwóch tych wzorach były y i wtedy sprawdzić czy nie?
9 lut 11:55