zadanie
ona: Różnica długości boków podstaw trapezu jest równa 8, a długość linii środkowej wynosi 11.
Oblicz długości podstaw tego trapezu.
8 lut 18:56
5-latek:

{a+b=22
{a−b=8
nalezy skorzystac z twierdzenia o linii srodkowej trapezu
8 lut 19:03
ona: bardzo prosze o dalsze rozwiazanie
8 lut 19:04
8 lut 19:07
Marcin: Jakie dalsze rozwiązanie?

a i b Ci wyliczyć?
8 lut 19:07
ona: myslalam ze tu sie ludziom pomaga a nie niegrzecznie zachowuje ale mimo wszystko dziekuje
8 lut 19:15
Marcin: Sama piszesz że się pomaga, a później chcesz rozwiązanie

a=15, b=7. Sprawdz ze swoimi obliczeniami.
8 lut 19:19
5-latek: Nikt sie w stosunku do Ciebie niegrzecznie nie zachowuje .
Po drugie takie rzeczy sie liczy w szkole podstawowej a nie w liceum czy technikum
8 lut 19:21
ona: prosze o pomoc poniewaz nie pamietam szkole skonczylam okolo 28 lat temu a teraz musze
rozwiazac zadanie dlatego prosze opomoc
8 lut 19:24
Marcin:
{a+b=22
{a−b=8
Dodajemy stronami
2a=30 ⇒ a=15
skoro a=15, to podstawiamy
15+y=22 ⇒y=7
8 lut 19:26
5-latek: A Ty czasami nie rozwiazujesz zadan za meza lenia ktory nawet nie chce zajrzec na forum

Nie pamietam dobrze czy to Ty dawalas za niego zadanie na forum .
8 lut 19:27
5-latek: Marcin ma link . wiec niech z niego skorzysta .
poza tym takich rzeczy sie nie zapomina bo to leci przez caly okres nauki .
8 lut 19:29
Marcin: Większość ludzi, którzy kończą szkołę i przez jakiś czas nie mają z matematyką styczności,
zapomina podstaw, naprawdę
8 lut 19:31