Nie kapiszi
exevan: Suma dwóch wielomianów, z których każdy jest stopnia piątego, może być wielomianem stopnia
A) drugiego
B) szóstego
C) dziesiątego
D) dwudziestego piątego
Przy dodawaniu wielomianów stopień się nie zwiększa, ale może się zmniejszyć, np.
(x2 − x5) + (x5) = x2
Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
suma dwóch wielomianów z których każdy jest stopnia 5 czyli powinno być
x5+x5
Zadanie nr 4814138. Zadania.info
8 lut 18:53
Mila:
x5+x5=2x5 i masz wielomian 5 stopnia , nie możesz otrzymać wielomianu wyższego stponia, lecz
tego samego lub mniejszego, jeśli współczynniki przy x5 sa liczbami przeciwnymi.
np. −2x5+2x5+x=x
8 lut 18:57
exevan: według zadania.ino odpowiedzią jest odpowiedź a
dla mnie to dziwne i nie logiczne
8 lut 19:12
Ajtek:
Bo to jest poprawna odpowiedź. Mila to ładnie pokazała.
8 lut 19:14
Marcin: x
5+2x
2+(−x
5+1), tak przykładowo

Masz dwa wielomiany piątego stopnia a ich suma będzie równa 2x
2+1
8 lut 19:15
exevan: i tak wsumie jedna odpowiedź pasuje bo wielomian nie może się zwiększyc ale tylko zmniejszyć a
wszystkie prócz jednej są większe

ale skąd te 2x
2 się bierze? samemu można sobie to wpisać? ten wielomian jest stopnia 5 no ale
właśnie te 2x
2
8 lut 19:19
Ajtek:
Skoro mamy sumę dwóch wielomianów stopnia n−tego to wynik może być wielomianem stopnia ≤n
8 lut 19:23