trygonometria
Klaudia: oblicz dla jakiej wartości parametru m najmniejsza wartość funkcji f(x)=mcosx+3 jest równa 2
−1 ≤ cosx ≤ 1 /*m
−m ≤ mcosx ≤ m
−m + 3 ≤ mcosx + 3 ≤ m + 3
−m + 3 = 2 lub m+3=2
m = 1 lub m=−1
w odpowiedziach jest m=1 proszę o podpowiedź gdzie zrobiłam błąd.
8 lut 18:50
Aga1.: Na samym początku musisz założyć,że m>0, bo wówczas nie zmieniasz kierunku nierówności.
Ponadto
tylko −m+3=2 (bo to jest najmniejsza wartość funkcji).
Drugi przypadek .
Dla m<0
mamy
−m+3≥mcosx+3≥m+3
czyli
m+3≤m cosx+3≤−m+3
m+3=2
m=−1
Chyba błąd w odp.
9 lut 08:22
Janek191:
9 lut 08:52