wykresy funkcji
Dziubek: y = − arctg x
y = arctg(x + 3)
y = arcsin(−x)
y = arcctg jxj
nie widziałam nigdy takich funkcji, a muszę zrobić ich wykresy. Może mi ktoś powiedzieć jak
się zabrać do tego, bądź podać kilka punktów? Z góry dziękuję!
24 paź 18:58
AS:

Wykres funkcji cyklometrycznej wykonuje się w następujący sposób.
1. Kreśli się wykres funkcji np. y = sin(x)
2. Wyznacza się dwusieczną kąta I i III ćwiartki
3. Przerzuca się wykres funkcji y = sin(x) symetrycznie do
utworzonej prostej (dwusiecznej)
A: y = −arctg(x)
Funkcja ograniczona jest asymptotami
y = π/2 i y = − π/2
25 paź 09:17
AS:

B: y = arctg(x + 3)
Funkcja ograniczona jest asymptotami y = π/2 i y = − π/2
25 paź 09:23
AS:

C y = arcsin(−x)
25 paź 09:27
AS:

D y = arcctg(x)
A: π/2 B: −π/2
Zależności:
arcctg(x) = arctg(1/x) dla x > 0
arcctg(x) − π = arctg(1/x) dla x < 0
Radzę zajrzeć do Google pod hasłem
<funkcje cyklometryczne>
tam wszystko o funkcjach cyklometrycznych
25 paź 09:39
luki: y≤2
17 sty 16:34