matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jerey:
Proste zawierające ramiona BC i DA trapezu ABCD przecinają sie w punkcie S. Dane są : AB=6, CD = 2 oraz obwód trojkąta SCD równy
√
18
. Oblicz obwód trójkąta SAB.
8 lut 18:39
jerey:
chyba jzu wiem .
8 lut 18:43
Bizon:
... a co wiesz? −
8 lut 19:07
Bizon:
... skala podobieństwa −
8 lut 19:08
Marcin:
A to jest trapez równoramienny?
8 lut 19:12
Bizon:
nie musi ... −
8 lut 19:13
jerey:
|AB|
zrobiłem skalą podobienstwa
= 3
|DC|
k=3 3 *
√
18
⇒9
√
2
8 lut 19:52
Marcin:
Też tak bym to zrobił
8 lut 19:55