Wyznacz wartości parametru m
kKk: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których istnieje kąt ostry x taki, że cosx = m2 +
3m + 1.
Wiem, ze trzeba rozwiązać delte, wyznaczyć m i m należy do części wspólnej, ale chciałbym
zobaczyć jak to poprawnie powinno wyglądać.
8 lut 18:39
kKk: a i ta własność jest poprawna, że −1≤cos≤1 ?
8 lut 18:41
MQ: Jeżeli kąt jest ostry, to cos x >0, więc masz warunek:
0<m2+3m+1<1
8 lut 18:43
kKk: a mógłbym prosić o rozwiązanie?
Bo to zadanie jednak całkiem źle rozwiązałem, a tak to potem sobie porównam moje rozwiązanie
8 lut 18:46
Marcin:
m
2+3m+1>0 i m
2+3m+1<1
rozwiąż to sobie i masz (o ile się nie mylę

)
8 lut 18:48
kKk: i rozwiązaniem jest część wspólna?
8 lut 18:50
Marcin: Dokładnie

Jeżeli się mylę, to mnie poprawcie
8 lut 18:52
kKk: Trochę mi głupio wyszło bo z pierwszego równania
| | −3+√5 | | −3−√5 | |
m2+3m+1>0 mam m1= |
| i m2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
a z m2+3m+1<1 mam m
1=0 i m
2=−3
8 lut 18:55
kKk: rozwiązanie to m∊(−∞;−3)∪(0;∞) ?
8 lut 18:58