calka oznaczona
Black_Batty: Zad.1. Obliczyć pole obszaru ograniczonego prostymi x=−2 ,x=2 ,y=0 oraz wykresem funkcji
y=x
4+2x
3−3x
2. Wykonać rysunek i zaznaczyć obliczane pole. Ogólnie wiem jak to zadanie
wykonać, ale nie wiem jak się zabrać do tego wykresu, pomógłby ktoś?

dziękuje z góry
8 lut 18:32
fx: Tabelka znane ze szkoły podstawowej?
8 lut 18:40
Black_Batty: ok ok tylko ta część pod osią x wychodzi mi 'ładna' a potem stała a nad osią x znów 'ładna'
może to być? i nie wiem później które fragmenty wybrać wykresu:(
8 lut 18:49
Mila:

f(x)=x
4+2x
3−3x
2
1) Miejsca zerowe:
x
4+2x
3−3x
2=0⇔x
2*(x
2+2x−3)=0⇔x=0 lub x=1 lub x=−3
2) monotoniczność i ekstrema
f'(x)=4x
3+6x
2−6x
4x
3+6x
2−6x=0
x(4x
2+6x−6)=0⇔x*2(2x
2+3x−3)=0, Δ=33
x=0 lub x=...
szkicujesz wykres
8 lut 18:53
Black_Batty: dziękuję bardzo
8 lut 19:04
Black_Batty: a jeżeli bym liczyła ta pochodną to później przedziały monotoniczności nie pokrywają mi sie z
miejscami zerowymi funkcji co robić?:(
8 lut 19:29
Mila:
Miejsce zerowe nie ma nic do monotoniczności. Dla orientacji przy sporządzaniu wykresu.
f(x) rosnąca dla x, gdzie f'(x)>0
f(x) malejąca dla x, gdzie f'(x)<0
8 lut 19:35
Black_Batty: jeszcze raz dziękuję
8 lut 20:12