calka wymierna
antoni: | | 2x−3 | |
Całka wymierna, chce sie upewnić, że dobrze robie. |
| Mianownik rozkladam na |
| | x3+x | |
czynniki, x(x
2+1) to co w nawiasie licze deltą, Δ=1 x1=−1 x2=0 czyli mianownik po
| | 2x−3 | |
rozłożeniu na czynniki wygląda tak: x(x+1)(x−0) |
| Teraz stosuje rozklad |
| | x(x+1)(x−0) | |
na ulamki proste
| 2x−3 | | a | | b | | c | |
| = |
| + |
| + |
| Przemnażam obie strony przez x(x+1)(x−0) |
| x(x+1)(x−0) | | x | | x+1) | | x−0 | |
i zostaje mi: 2x−3=ax
2+a +bx
2 +cx
2−cx teraz porównuje współczynniki po obu stronach
równania, przy x
2 po lewej stronie jest 0 po pprawej a+b+c przy x po lewej stronie
jest 2 po prawej −c wyraz wolny po lewej −3 po prawej a czyli 0=a+b+c 2=−c −3=a
a i c juz mam wyliczam b, wychodzi 5 policzone wartości podstawiam do wczesniejszych ulamków
i licze z nich calki
| | −3 | | 5 | | −2 | |
∫ |
| dx+∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | x | | x+1 | | x−0 | |
czy dobrze robie do tego momentu?