Zadanie z ciśnieniem POMOCY
armo2000: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Wyznaczyć ciśnienie p w prawym zbiorniku (rys.), jeżeli: masa tłoka wynosi m =
1000 kg, gęstość cieczy 1 = 1000 kg/m3, 2 = 2000 kg/m3, a = c = 2 m, b = 1.5 m, średnica
tłoka D = 1 m. Tłok porusza się bez tarcia.
Link do rysunku:
http://wstaw.org/w/YeB/
Z góry dzięki za pomoc
8 lut 17:52
armo2000: na prawdę nikt nie wie jak to rozwiązać ?
8 lut 17:59
MQ:
1. Ciśnienie tłoka + ciśnienie słupa cieczy ρ1 o wysokości a = ciśnienie na poziomie β +
ciśnienie słupa cieczy ρ2 o wysokości b
2. Z tego wyliczasz ciśnienie na poziomie β
3. Ciśnienie p = ciśnienie na poziomie β + ciśnienie cieczy ρ1 o wysokości c
8 lut 18:01
MQ: W zasadzie powinno być w 1.:
Ciśnienie atmosferyczne + ciśnienie tłoka + itd.
8 lut 18:04
armo2000: Super, dzięki za pomoc. Za chwilę wrzucę obliczenia, żeby upewnić się, że dobrze zrozumiałem.
8 lut 18:04
armo2000: a ciśnienia atmosferycznego nie można pominąć, bo działa wszędzie tak samo ?
8 lut 18:05
armo2000: Mam jeszcze jedno pytanie, w jaki sposób policzyć ciśnienie na poziomie β ?
8 lut 18:13
MQ: 1. Ciśnienie atm działa tylko z jednej strony −− od strony tłoka, więc nie można pominąć.
2. Ciśnienie na poziomie β wyliczasz z równości 1. (uwzględniającej ciśnienie atm.).
8 lut 18:15
armo2000: czy ostateczne równanie będzie wyglądało tak: p=4mg/πD2 + ρ1ga − ρ2gb + ρ1gc + pa ?
8 lut 18:19
armo2000: Proszę o potwierdzenie
8 lut 18:27
MQ: Nie liczyłem, ale chyba tak, bo tylko b z minusem.
8 lut 18:28
damiannnnnnn: a ktos wie jak policzyc to samo zadanie gdy mamy do policzenia MASE tloka zamiast cisnienia

?
cisnienie wynosi 123kPa , potrzebna jest aby masa
29 sty 22:44