Zadania na egzamin
kicimiau: Hej, mam bardzo ważne zadania do rozwiązania na jutro. może mi ktoś pomóc?
Zad 1.
Rozwiąż równania i nierówności:
a) (3x−1)(4x+5) = (4x+5)(2x−1)
b) (x−4)
2 + (x−4)(x+2) > 0
c) 9x
3 + 27x
2 − 25x −75 = 0
8 lut 17:28
Marcin: Pomóc czy rozwiązać?
8 lut 17:29
kicimiau: rozwiązać ^^ wiem trochę bezczelne przepraszam, ale mam mnóstwo pracy.. i wymagajacą
nauczycielkę. jeśli nie masz nic przeciwko wyślę potem jeszcze kilka zadań
8 lut 17:32
Marcin: Ale tak się nie nauczysz
8 lut 17:36
kicimiau: usiąde w przyszłym tyg do tego... na prawdę ale potrzebuje to na jutro. Proszę
8 lut 17:38
Marcin: W niedziele masz egzamin?

zaraz Ci to ogarnę
8 lut 17:44
kicimiau: chodzę do szkoły dla dorosłych, w sobote i niedziele mam zajęcia..
8 lut 17:52
Marcin:
a)
12x
2+15x−4x−5=8x
2−4x+10x−5
12x
2+11x=8x
2+6x
4x
2+5x=0
x(4x+5)
| | 5 | |
x=0 lub 4x+5=5 ⇒ 4x=−5 ⇒ x=− |
| |
| | 4 | |
8 lut 17:53
Marcin:
b)
x2−8x+16+x2−2x−8>0
2x2−10x+8>0
Δ=36 ⇒√Δ=6
x1=1 x2=4
x∊(−∞;1) v (4;+∞)
8 lut 18:01
kicimiau: a skąd wiesz że x=0 i ze 4x+5=5
8 lut 18:01
kicimiau: nie nalezy czasami delty policzyc?
8 lut 18:01
Marcin: Tam mam pomyłkę, bo ma być 4x+5=0, ale wynik mam ok

A skąd to wiem? Po prostu wyciągam x przed nawias i wszystko widać.
8 lut 18:04
5-latek: Nie zostawia sie zadan ktorych sie nie rozumie na ostatnia chwile .
Tez uczylem sie przez jakis czas zaocznie i pracowalem (rodzina ) i wiem co mowie .
Teraz masz sr..... ke bo musisz miec to najutro

np d) zalozenia 4xnie rowna sie 0 to x nie rowna sie 0 i x−1 nie rowna sie 0 to x nie rowna
sie 1
masz tu zwykla proporcje wiec mnozysz na krzyz
(x+1)(x−1)=1*4x
x
2−1=4x
x
2−4x−1=0 a to juz zwykle rownanie kwadratowe
8 lut 18:05
kicimiau: ja nie widze xd
8 lut 18:05
kicimiau: zadania dostałam dzisiaj....
8 lut 18:06
Marcin: kicimiau to licz delte. Zauważysz wtedy, że mamy taki sam wynik
8 lut 18:07
kicimiau: | | 1 | |
obliczyłam delte, jej pierwiastek to 5. policzyłam x1 wychodzi −1 |
| |
| | 4 | |
8 lut 18:11
8 lut 18:12
kicimiau: okey nie przemyslalam tego xd
8 lut 18:18
kicimiau: a ostatnie dasz rade jeszcze zrobic?
8 lut 18:23
8 lut 18:26
Marcin: Ostatnie tak jak pisał 5 latek, ale pamiętaj o założeniach, czyli że
x∊R\{0,1}
8 lut 18:28
8 lut 18:29
kicimiau: dziękuję
8 lut 18:33