♦
Danka : Rozwiąż równania:
a) 8lx−1l+(x−1)(x2+4)=0
b) 3lx+2l−(x+2)(x2−1)=0
c) x4+13−l13x3+xl=0
d) x3−7x=l4x2−10l
8 lut 17:04
Danka : pomógłby ktoś?
potrzebuję tego
bo nie chcę zacząć z 1 nowego semestru
8 lut 17:26
Ajtek:
a).
Dla x≥1
8(x−1)+(x−1)(x2+4)=0
(x−1)(8+x2+4)=0
dla x<1
8(−x+1)+(x−1)(x2+4)=0
−8(x−1)+(x−1)(x2+4)=0
(x−1)(−8+x2+4)=0
Dalej sobie już poradzisz. Pozostałe podobnie.
8 lut 17:29
J: a) rozwiązujesz w dwóch przedziałach:
dla x−1 ≥ 0 8(x−1)+(x−1)(x2+4)=0
dla x−1< 0 −8x +1 +(x−1)(x2+4)=0
8 lut 17:30
Marcin: b) robisz na dokładnie tej samej zasadzie co a)
8 lut 17:31
J: Witaj "Ajtek"
8 lut 17:31
Marcin: c) i d) też bardzo podobnie, powodzenia
8 lut 17:32
Ajtek:
Cześć
J 
.
8 lut 17:32
Danka : o dziękuję

przykład aa już zrobiła,m
8 lut 17:45
Ajtek:

Podobnie pozostałe

.
8 lut 17:45
Danka : ooo
i b wyszedł
8 lut 17:56
Danka : a w c coś mi nie wychodzi ;x
8 lut 17:58
Danka : podpowie ktoś
co i jak?
8 lut 18:02
Ajtek:
13x3+x≥0
8 lut 18:13
Danka : pomoże ktoś?
:"cc
8 lut 18:13
Danka : trzeba tam wyciągnąc później x przed nawias?
8 lut 18:14
Ajtek:
yhy
8 lut 18:14
Danka : x(13x2+1)≥0
8 lut 18:16
Danka : i co z tym dalej?
8 lut 18:17
Ajtek:
Wyznaczasz przedziały w których 13x3+x≥0 wtedy opuszczasz wartość bezwzględną bez zmiany
znaków. W tym przedziale w którym jest <0 zmieniasz znaki.
8 lut 18:20
Danka : o . O
a po polsku xd
nic nie rozumiem
8 lut 18:21
Ajtek:

x(13x
2+1)≥0
x=0 lub 13x
2+1=0
x=0 lub 13x
2=−1 sprzeczne.
Zatem dla x≥0 |13
3+x|=13x
3+x
dla x<0 |13
3+x|=−13
3−x
8 lut 18:25