Oblicz drogę
nka: Z Przesieki i Pasterki wyszli jednocześnie dwaj turyści idący ze stałymi prędkościami. Pierwszy
przeszedł drogę z Przesieki do Pasterki i wrócił zaraz do Przesieki, drugi wyszedł z Pasterki
do Przesieki i wrócił zaraz do Pasterki. Turyści minęli się pierwszy raz w odległości 3 km od
Przesieki, drugi raz w odległości 4 km od Pasterki. Jaka jest odległość między Przesieką a
Pasterką?
8 lut 17:02
pigor: ... , widzę to tak : niech
s=? − szukana odległość,
to z warunków zadania
s−3=4 i s−4=3 ⇔ s=7 i s=7 ⇔
s=7 km ... i tyle . ...
8 lut 17:55
nka: no właśnie nie wiem, czy to takie proste
8 lut 18:10
pigor: ... , tak proste po , ale "trudne" przed, a przecież
v= const ., a więc proste s=vt są równoległe itd. ...
8 lut 20:43