potrzebuje rozwiazan do tych zadan
adi1313: 1. Jaką siłą należy zadziałać na klocek o masie 10kg na równi pochyłej o kącie pochylenia
równym 30 stopni by zepchnąć go w dół Współczynnik tarcia u=0,25 RYSUNEK
2. Jaką drogę po prostej przebędzie pudło zsuwające sięz pochyłego (kąt 45 stopni i wysokość
1m) transportera masa detalu wynosi 1kg, a przez całą drogę współczynnik tarcia wynosi 0,35
3. Zaprojektuj podnośnik hydrauliczny tak aby można było podnieść jednostronnie samochód o
masie 2t używając siły nie większej niż 100N
4. Jakie opory toczenia będzie trzeba pokonać przy ciągnięciu wózka w którym zamontowano kółka
o średnicy 20cm i współczynniku tarcia tocznego f=0,8cm. Kółka poruszają się na łożyskach
ślizgowych o współczynniku tarcia równym 0,25. Masa wózka 100kg.
5. Oblicz pojemność gazowego akumulatora pęcherzowego, tak by przy minimalnym ciśnieniu
roboczym 2MPa i maksymalnym 12MPa (nadciśnienie zakumulował 50kJ
6. Jaką masę można powiesić na drucie o granicy wytrzymałości Rm=700MPa i średnicy 2mm?
7. Po jakim czasie zwróci się zakup żarówki energooszczędnej, jeżeli jej cena to 20zł, a moc
11W jeśli równoważna mocy żarówki konwencjonalnej o mocy 60W, która kosztuje 2zł, znamy cenę
kWh 50gr
8. Zaprojektuj taczkę tak aby można nią przewozić masę 100kg używając siły co najwyżej 150N w
pionie i tyle samo w pozionie
8 lut 17:02