Pochodna funkcji
Ania: Jest ktoś kto potrafiłby znaleźć pochodną tej funkcji f(x)= 3lnx * 5√3−x4
8 lut 16:44
J: Jest tu kilka osób,które potrafiłyby. Skorzystaj ze wzoru na pochodną iloczynu funkcji.
8 lut 16:47
J: | | 1 | |
Wskazówka: (5√3−x4)' = |
| (3−x4)−4/5*(−4x3) |
| | 5 | |
8 lut 16:51
Mariusz: Też interesuje mnie ten przykład. Ja rozwiązywałem tak:
f'(x)= (3lnx)' * (3−x4)1/5 + (3lnx) * ((3−x4)1/5)' =
= 3/x * (3−x4)1/5 + 3lnx * 1/5(3−x4)−4/5 * (3−x4)' =
Dalej nie daję rady.. Pomoże ktoś?
8 lut 16:57
J: To już jest koniec, tylko na końcu masz (3−x4)' = −4x3.Trójkę można wyłączyć przed całość.
8 lut 17:01
Mariusz: Ok dzięki
8 lut 17:02