jerey: wyznacz wszystkie wartosci parametru p , dla ktorych rowanie |x−2|+|x+3|=2 ma dokładnie 2
rozwiązania. Wiem ze najlepiej zrobic to wykresem. A algebraiczne rozbijac to na 3 przypadki ?
8 lut 16:43
jerey: | | p+1 | |
jak bede rozbijał na przypadki to np w przedziale (−∞, −3) mam x=− |
| |
| | 2 | |
i mam x'a jak sie go pozbyc?
8 lut 16:46
Lorak: a gdzie parametr?
8 lut 16:46
jerey: a soryy tam literówke zrobiłem
powinno byc
rownanie |x−2|+|x+3|=p
8 lut 16:51
jerey: | | p+1 | |
w przedziale (−∞, −3) mam x=− |
| |
| | 2 | |
w przedziale <−3,2) p=5
| | p−5 | |
w przedziale <2,+∞) x= |
| |
| | 2 | |
8 lut 16:53
jerey: juz wiem.
8 lut 17:05
MQ: |x−2|+|x+3| to jest suma odległości do punktów −3 i 2.
Odległość między nimi wynosi 5, więc:
dla p<5 nie ma rozwiązań
dla p=5 masz nieskończenie wiele rozwiązań − ∀ x∊<−3,2>
dla p>5 masz dwa rozwiązania jedno dla x<−3 i jedno dla x>2
8 lut 17:14