wektory
zadanie: wypisz wszystkie wektory wlasne przeksztalcenia liniowego zadanego macierza
ale jak wszystkie? przeciez takich wektorow jest nieskonczenie wiele.
obliczylem np. takie:
8 lut 16:41
MQ: Wszystkie pozostałe, to jakaś stała razy te, które policzyłeś.
Zazwyczaj normuje się ich długość do 1.
8 lut 16:57
zadanie: wartosci wlasne to: 1 oraz −1.
| | | | | |
wektor wlasny dla 1 to np. | a dla −1 to | (sa one do siebie prostopadle bo to |
| | | |
macierz symetryczna)
dana w zadaniu macierz jest macierza ortogonalna
| | | |
niech | bedzie wektorem wlasnym dla t=1 |
| | |
dlugosc musi byc rowna 1 czyli
10x
2=1
| | 3√10 | | 3√10 | |
dla y=3x mam : y=− |
| lub x= |
| |
| | 10 | | 10 | |
| | | −( (√10)/10) | | | −( (3√10)/10) | |
| |
czyli wektor wlasny to np. | oraz |
| | |
dobrze o to chodzilo?
ale nie wiem o jaka stala chodzi?
8 lut 17:21
MQ: Chodzi mi o to, że możesz sobie tak wyliczony wektor własny pomnożyć przez dowolną stałą i też
będzie wektorem własnym do tej wartości własnej.
Wynika to bezpośrednio z definicji:
Ax=λx
więc
Akx=λkx, jeżeli tylko k jest skalarem (liczbą).
8 lut 17:27
MQ: Aha, i skończ z tym licealno−maturalnym nawykiem usuwania niewymierności z mianownika.
Po prostu wystarczyło napisać
8 lut 17:31
zadanie: czyli odpowiedz na pytanie w zadaniu jest taka:
wektory wlasne sa postaci
8 lut 17:38
MQ: Tak,
lub jeśli się boisz tej stałej przed wektorem, to możesz napisać:
8 lut 17:43
zadanie: dziekuje
8 lut 17:48
zadanie: Oblicz pole rownolegloboku rozpietego na jednostkowych wektorach wlasnych przeksztalcenia
| | | |
liniowego zadanego macierza | |
| | |
wartosci wlasne tej macierzy to 2 oraz 3
| | | | | |
wektor wlasny dla t=2 to np | a dla t=3 | |
| | | |
jezeli maja byc jednostkowe tzn. sa dlugosci 1. czyli
| | 4 | | 1 | |
ale wychodzi mi y2= |
| oraz y2= |
| wiec nie beda rowne |
| | 5 | | 2 | |
prosze o pomoc
8 lut 18:59
MQ: Co ty kombinujesz z tymi y−ami?
Wektory własne normujesz do 1 każdy z osobna.
8 lut 19:05
MQ: Ten drugi se policz
8 lut 19:06
MQ: A zresztą, co mi zależy:
8 lut 19:08
zadanie: | | 1 | |
czyli pole tego rownolegloboku to |
| . |
| | √10 | |
8 lut 19:20
MQ: Na to wychodzi
8 lut 19:28
zadanie: | | | |
znajdz wartosci i wektory wlasne przeksztalcenia A zadanego macierza | . oblicz |
| | |
A
7(3, 1).
wartosci wlasne to t=−1 oraz t=9
| | | | | |
wektory wlasne to odpowiednio dla wartosci wlasnych: | oraz | |
| | | |
i teraz trzeba obliczyc A
7 wyznaczajac najpierw macierz przejscia i macierz diagonalna.
| | | |
a potem pomnozyc to co wyjdzie przez wektor | . tak? |
| | |
8 lut 19:32
zadanie: ?
8 lut 19:55
MQ: Tak
8 lut 19:56
zadanie: Podaj macierze wszystkich izometrii liniowych F: R
2→R
2 takich, ze
| | 3 | | 4 | |
F(1, 0)=( |
| , |
| ).odpowiedz uzasadnij. |
| | 5 | | 5 | |
moge prosic o pomoc
8 lut 21:39
zadanie: za bardzo nie wiem o co chodzi
8 lut 22:03
Mila:
| | 3 | | 4 | |
Niewiele pamietam, ale może chodzi o to, że obrazem punktu(1,0) jest punkt ( |
| , |
| ) ? |
| | 5 | | 5 | |
Zaglądnij do notatek z tego działu.
Może
MQ , albo
Trivial tu spojrzy.
8 lut 22:32
Godzio:
A jakie są warunki, aby F była izometrią ? (macierz chyba nietrudno wyznaczyć ?

)
8 lut 22:48
zadanie: nie zmienia odleglosci
8 lut 22:54
Mila:
Ale wyznacznik? Jaki?
8 lut 22:57
zadanie: nie wiem czy o to chodzilo
8 lut 22:57
zadanie: wyznacznik jest rowny −1 albo 1
8 lut 22:57