Pochodna funkcji.
Mariusz: Znajdź pochodną funkcji f(x)=4x3−2x5/sinx
f'(x)=(4x3−2x5)' * sinx − (4x3−2x5) * (sinx)' / (sinx)2 =
= (12x2−10x4) * sinx − (4x3−2x5) * cosx / (sinx)2 =
doszedłem do tego momentu i nie wiem co dalej. Mógłby ktoś pomóc?
8 lut 16:29
J: Co jest w mianowniku tej funkcji ?
8 lut 16:32
Mariusz: sinx
8 lut 16:33
J: | | (12x2−10x4)*sinx − (4x3 − 2x5)*cosx | |
f'(x) = |
| |
| | sin2x | |
8 lut 16:36
J: Teraz dopiero zobaczyłem,że obliczyłeś dobrze
8 lut 16:38
Mariusz: Właśnie do tego momentu zrobiłem i nie wiedziałem co dalej. Czy to koniec zadania?
8 lut 16:39
Mariusz: Ok to dzięki za potwierdzenie że dobrze zrobiłem
8 lut 16:39
J: Tak. Nie trzeba już nic robić.
8 lut 16:44