Rozwiązanie równanka
Sławny : Dacie radę to rozwiązać?
(2k3+12k2+19k+9)3
Musi wyjść coś takiego : (k+1)(k+2)(2k+3)3
8 lut 15:51
Ajtek:
W liczniku masz wielomian, szukaj pierwiastków całkowitych.
8 lut 15:55
J: Krótko mówiąc musisz znaleźć pierwiastki wielomianu: W(k) = 2k3 +12k2 +19k + 9
8 lut 15:57
Sławny : Albo może też inaczej, w innej postaci : 2k3+3k2+k+3k2+6k+33
8 lut 15:57
Sławny : Jak tam znalazłem pierwiastki to wyszło −1, później delta wyszła 28.
8 lut 15:58
Sławny : Na pewno da się to zgrupować(w tej drugiej postaci) ale nie mam pomysłu które z czym.
8 lut 16:00
J: Przestań bredzić,tylo licz pozostałe dwa pierwiastki trójmianu kwadratowego
8 lut 16:03
MQ: 1*2*3=6, więc ten wielomian na pewno nie da takiego rozkładu.
Poza tym zdecyduj się, bo raz wyraz wolny piszesz 9, a raz 3, więc jak?
8 lut 16:05
Sławny : pierwiastki wielomianu wyszły
k1=−10−2√74
k2=−10+2√74
8 lut 16:06
Sławny : To może ja napiszę jak ja to liczyłem
L=k(k+1)(2+1)3+(k+1)2=2k3+3k2+k+9k2+18k+93=2k3+12k2+19k+93= na tym
miejscu utknąłem.
8 lut 16:11
ICSP: Wyciągnij (k+1) przed nawias.
8 lut 16:12
Sławny : Tam jest L=k(k+1)(2k+1)3+(k+1)2
8 lut 16:12
ICSP: nadal (k+1) przed nawias.
8 lut 16:13
Sławny : Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale wyszło mi coś takiego :
(k+1)((2k+1)(k+1)(k+3))3
8 lut 16:18
MQ: Na pewno źle, bo po wymnożeniu dostaniesz pierwszy wyraz 2k4
8 lut 16:25
Sławny : To ja wymiękam. Nie mam pojęcia jak to zrobić

/
8 lut 16:28
MQ: Jeszcze raz ci powtarzam:
na pewno
W(k) = 2k3 +12k2 +19k + 9
nie da
(k+1)(k+2)(2k+3)
bo ostatni wyraz masz 9, a 9≠1*2*3
8 lut 16:31
Sławny : Ja już chyba wiem gdzie mam błąd poprawię i napiszę
8 lut 16:33
Sławny : Ja mam na pewno w rachunkach gdzieś błąd ale go nie widzę...
8 lut 16:38