Rozwiąż równanie...
Mati: Rozwiąż równanie

bardzo proszę o rozwiązanie
| x2+8x−2 | | x | | x+1 | |
| + |
| = |
| |
| x2+2x−8 | | x+4 | | x−2 | |
8 lut 15:29
Ajtek:
| x2+8x−2 | | x | | x+1 | |
| + |
| − |
| =0 |
| x2+2x−8 | | x+4 | | x−2 | |
Wspólny mianownik dla czerwonego i niebieskiego ułamka.
Wcześniej wyznacz dziedzinę.
8 lut 15:33
J: 1)Założenia
2) Wszystko na lewą stronę i wspólny mianownik
Zauważ,że (x+4)(x−2) = x2 +2x −8
8 lut 15:33
Mati: | x2+8x−2 | | x | | x+1 | |
| + |
| − |
| =0 |
| x2−2x−8 | | (x+4)(x−2) | | x+2 | |
| x2+8x−2 | | 1 | |
| = |
| |
| x2−2x−8 | | x2−2x−8 | |
Czy dobrze?
8 lut 15:48
Mati: Ehh przy tym ostatnim czynniku tez jest ten wspolny mianownik ale cos mi umknęło tutaj przy
wpisywaniu :;
8 lut 15:48
8 lut 15:50
5-latek: czesc J

tak jak napisal J (x+4)(x−2)=x
2+2x−8 wiec
| x2+8x−2 | | x(x−2 | | (x+1)(x+4) | |
| + |
| − |
| =0 to |
| x2+2x−8 | | x2+2x−8 | | x2+2x−8 | |
| | x2+8x−2+x(x−2)−(x+1)(x+4) | |
|
| =0 |
| | x2+2x−8 | |
wymnozyc poredukowac wyrazy podone i przyrownac licznik do zera .
Rozwiazania sperwdzic z dziedzina
8 lut 15:59
Mati: Ok dziękuję
x
2+8x−2+x
2−2x−x
2−5x−4=0
x
2+x−6=0
Δ=25
√Δ =5
x1=
−1−52=−3
x2=
−1+52=2
D=R − {−4,2}
Więc odp. x=−3,

Czy dobrze?
8 lut 16:18