Trygonometria
Szymek: 1. Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α wiedząc, że:
sinα=0,6 i α jest kątem ostrym
2.Sprowadź podane wyrażenie do najprostszej postaci
cos2x ⋅ sin x + sin3x
8 lut 15:17
asdf:
sin(x) = 0.6 => cos2x = 1 − sin2x => cos2x = 1 − 0.36 = 0.64 => cosx = 0.8 (jedno
rozwiazanie, bo kat jest ostry, czyli cos(x) = −0.8 nie pasuje, bo to juz druga ćwiartka)
8 lut 15:19
asdf: cos2x * sin(x) + sin3x = (1 − sin2x) * sinx + sin3x = sinx
8 lut 15:20
J: | | sinα | |
sin2α + cos2α = 1, stąd oblicz cosαα , a potem tgα= |
| |
| | cosα | |
2) .. = sinx(cos
2x + sin
2x) = sinx
8 lut 15:21