całki
Marian: całka z √arcsinx / √1−x2
nie wiem czy to dobrze wyjdzie na ułamku
√arcsinx√1−x2
8 lut 15:12
bis:
| | 1 | |
podstawiam arcsinx = t, |
| dx = dt |
| | √1 − x2 | |
| | √arcsinx | | t3/2 | | 2 | |
∫ |
| dx = ∫t1/2dt = |
| + C = |
| t3/2 + C |
| | √1 − x2 | | | | 3 | |
8 lut 15:19
Marian: dzięki, a jeszcze jedna całka o taka:
∫√1−x2
8 lut 15:28
MQ: Przez części:
f'=1, g=√1−x2
8 lut 15:30
bis:
| | 1 − x2 | | 1 | | x | |
∫√1 − x2dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫(x * |
| )dx = |
| | √1 − x2 | | √1 − x2 | | √1 − x2 | |
= arcsinx + A
Całkę A rozwiązujemy przez części
8 lut 15:35
Marian: nie wychodzi mi ta całka A przez części
8 lut 15:45
bis:
o której całce mówisz, o całce A z mojego wpisu, czy o całce MQ
8 lut 15:49
Marian: próbowałem rozwiązać z obu wpisów i z obu nie wyszło
8 lut 15:53
bis:
A:
| | x | | 1 | | −2x | | 1 | |
u' = 1 v = ∫ |
| dx = − |
| ∫ |
| dx = − |
| *2√1−x2 = −√1−x2 |
| | √1−x2 | | 2 | | √1−x2 | | 2 | |
A = −x
√1 − x2 + ∫
√1 − x2dx
Wracamy do początku:
∫
√1 − x2dx = arcsinx − A = (przedtem zapisałem blednie +A)
= arcsinx − (−x
√1 − x2 + ∫
√1 − x2dx)
mamy ∫
√1 − x2dx = arcsinx + x
√1 − x2 − ∫
√1 − x2dx
2*∫
√1 − x2dx = arcsinx + x
√1 − x2 /:2
| | 1 | |
∫√1 − x2dx = |
| (arcsinx + x√1 − x2) + C |
| | 2 | |
8 lut 16:03
Marian: ahh, już widzę gdzie miałem błąd.
wielkie dzięki!
8 lut 16:11