Sprawdź, czy istnieją liczby
Zosia: Sprawdź, czy istnieją liczby, których wartość bezwzględna równa jest:
a) 103 − 210 − nie
b)4√10 − 9√2− nie
c) 22 − 7π − tak
jak zabrać się za zadanie?
8 lut 14:57
Ajtek:
Patrzysz, czy liczba jest > czy < 0, np.
103−210=1000−1024=−24<0, zatem nie istnieje liczba której wartością bezwzględną jest liczba
103−210
8 lut 15:01
Zosia: a) 103 − 2(10)
po prawej str. odp.
ok, rozumiem − a) 103 − 2(10) = −24
b) √160 − √162 < 0
8 lut 15:02
5-latek: A normalnie .
trzeba policzyc czy dane liczby sa ujemne czy dodatnie i teraza odpowiedzsobie na pytanie czy
istnieje wartosc bezwzgledna z liczby ujemnej ?
8 lut 15:04
5-latek: Witaj
Ajtek
Wlasnie niedawno wrocilem z pracy i tak sobie zajrzalen na forum
8 lut 15:05
Ajtek:
Cześć
5−latek 
.
Widziałeś zagadkę
zawodusa
8 lut 15:06
Ajtek:
b) tak.
8 lut 15:27