zagadka
zawodus: ZAGADKA
Mamy pięć cyfr 7. Przy pomocy znanych działań arytmetycznych, (symboli i nawiasów itd.) zapisać
przy ich użyciu liczbę 100.
Przykładowe realizacje:
7+(77−7)*7
7√7*7*7*7
itd.

Ciekaw jestem czy jest więcej niż jedno rozwiązanie
8 lut 14:38
Ajtek:
91 i 105 wychodzi bez problemu, ale 100

.
Cześć
zawodus 
.
8 lut 14:53
zawodus: cześć
Ajtek 
I dlatego to jest zagadka
8 lut 14:55
bis:
Czy pierwiastkowanie jest działaniem arytmetycznym? Nie jest.
8 lut 15:03
zawodus: bis czytaj ze zrozumieniem... co napisałem...
8 lut 15:08
bis:
"Przy pomocy znanych działań arytmetycznych ...", to jakie są znane działania arytmetyczne?
8 lut 15:11
8 lut 15:13
asdf:
(100∑i=1 7)/7
8 lut 15:13
zawodus: bis wyciągasz z kontekstu zdanie... dalej w nawiasie jest napisane symbole, nawiasy, itd. W tym
i tak dalej są różne inne rzeczy...
asdf wykorzystujesz tylko dwie 7

Zapomniałem dodać, że trzeba wykorzystać wszystkie

Dodatkowo u ciebie sumowanie jest od 1 do 100

− to nie są liczby 7
8 lut 15:18
bis:
dziękuję za wyjaśnienie mojej wątpliwości
8 lut 15:20
asdf:
to może tak:
a
n = 7
| | 7 + 7 | |
S100 = |
| * 100 = 700 |
| | 2 | |
8 lut 15:22
asdf: "wykorzytac wszystkie" − co wszystkie?
8 lut 15:22
Ajtek:
asdf masz zapisać 100 przy pomocy pięciu siódemek

. Cześć.
8 lut 15:27
Trivial:
> Przy pomocy znanych działań arytmetycznych, (symboli i nawiasów itd.) zapisać przy ich
> użyciu liczbę 100.
Czy to znaczy że mogę używać dowolnych operacji matematycznych?
8 lut 15:28
zawodus: musi pojawić się pięć liczb 7 i tylko liczby 7
Trivial tak można używać dowolnych operacji matematycznych

Symbol Newtona, pierwiastki, potęgi, i co tylko zechcesz
8 lut 15:38
asdf: Hej wszystkim,
Ok, no to...:
(7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7
+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7
+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7+7)/7 = 100
8 lut 15:43
Trivial: asdf, no ale do dyspozycji mamy tylko 5 siódemek.
8 lut 15:46
zawodus: użyłeś pięciu cyfr siedem?

Ja ich widzę dużo więcej
8 lut 15:46
zawodus: Rozwiązanie nie jest takie oczywiste, ale proste.

Mam pewną anegdotę z tym związaną.
Wykładowca powiedział, że osoba która poda rozwiązanie dostaje 5 z egzaminu, a reszta go oblewa

Zatem musiał być przekonany, że nikt na to nie wpadnie
8 lut 15:48
asdf: bo nie umiem czytac. Jestę informatykę − mi wolno!
8 lut 15:49
Trivial:
| | sufit(erf(7)) | |
100 = (7+7)*(7 + |
| ) |
| | 7 | |
8 lut 15:56
asdf:
(7+7)*7 + (7+7)/7 = 100
tylko tu jest 6 siódemek
8 lut 15:57
zawodus: Trivial co oznacza erf?
8 lut 15:59
asdf: rozklad normalny?
8 lut 16:00
Trivial: erf to taka funkcja. Nie ma to większego znaczenia, może być zamiast tego:
| | sufit(sin(7)) | |
(7+7)*(7 + |
| ) |
| | 7 | |
8 lut 16:01
Ajtek:
asdf robisz postępy, zaczynałeś od dwóch, później ponad setka teraz już tylko 6. Zbliżasz
się do pięciu
8 lut 16:01
asdf: byle bylo 1/7
8 lut 16:01
zawodus: Poczekamy na wypowiedź Autora
8 lut 16:02
asdf: @Ajtek
oj tam oj tam

na kacu mi wszystko wolno
8 lut 16:02
Ajtek:
| | sufit(sin(7)) | |
Cześć Trivial, a ile wynosi |
| bo nie wiem  |
| | 7 | |
8 lut 16:03
Trivial: zawodus, nie wiem czy na pewno można sobie tak korzystać ze wszystkich operacji
matematycznych. Może jednak chodziło o operacje arytmetyczne (czyli +, −, *, / oraz nawiasy).
8 lut 16:03
Trivial: Ajtek, sin(7) > 0, zatem sufit(sin(7)) jest 1.
8 lut 16:03
Ajtek:
A podłoga(sin(x)) =0
8 lut 16:04
Trivial: Tak.
8 lut 16:04
zawodus: Trivial to w takim razie ok

− okazuje się, że jest więcej niż jedno rozwiązanie

Czekam na dalsze pomysły
8 lut 16:04
Trivial: Tzn. podłoga(sin(7)) = 0. W ogólnym przypadku może być −1, 0, 1.
8 lut 16:05
asdf: podloga(sin(x)) = 0?
8 lut 16:05
Ajtek:
Rozumiem
Trivial o co chodzi. Mniej więcej

.
8 lut 16:08
zawodus: Trivial przy pomocy tylko podstawowych działań nie udało mi się tego rozwiązać... Może
istnieje, ale ja nie wpadłem na to
8 lut 16:08
Trivial: Można łatwo napisać program, który sprawdzi czy istnieje takie rozwiązanie.
8 lut 16:09
asdf: o jakiej zlozonosci

?
8 lut 16:11
zawodus: Trivial to już nie moja bajka

, ale jak chcesz to możesz sprawdzić

Ja muszę lecieć, ale wieczorem zajrzę

Może pojawi się jakieś rozwiązanie jeszcze. Jeśli nie, to podam swoje
8 lut 16:11
Ajtek:
Rozumiem, że 7 traktujemy jako >2π
8 lut 16:11
Trivial:
Ajtek 7 ∊ (2π, 3π)
8 lut 16:13
zawodus: A ile wynosi w przybliżeniu π?
8 lut 16:14
Ajtek:
To miałem na myśli. Jest to liczba, a nie kąt 7
o 
.
8 lut 16:14
Trivial: asdf, złożoność może być nawet n! i tak nie ma to większego znaczenia dla problemu o
rozmiarze 5...
8 lut 16:15
Trivial: sin(7
o) też jest OK.
8 lut 16:15
Ajtek:
Wiem wiem

.
8 lut 16:16
asdf: @Trivial
chodzilo mi tylko jakim sposobem chcialbys to napisac
8 lut 16:20
Trivial: Akurat mam chwilę wolnego czasu. Chyba sobie napiszę taki programik. Sposób będzie trywialny
jak zawsze.
8 lut 16:21
asdf: yhm, jak to w Twoim wykonaniu...w c++ chcesz to zrobic czy w "swoim" haskellu?

jak c++ to mozesz podeslac kodzik pozniej, z checia zobacze, ew. algorytm / pomysl na program
8 lut 16:25
Trivial: Oczywiście że w haskellu. W c++ za długo zejdzie.
8 lut 16:26
8 lut 17:15
Ajtek:
Masz zacięcie
Trivial 
.
8 lut 17:20
zawodus: Zrozumiałem tylko wynik
8 lut 18:06
asdf: dla 6 to i ja znalazlem!
8 lut 18:10
PW: He, he. Skoro zagadka, to nie wszystko zostało powiedziane.
100 = (7+7+7+7)•7,
tyle że jest to zapis w układzie czternastkowym (obie strony są zapisami liczby 196).
Zdałbym to kolokwium.
8 lut 18:28
Trivial: PW, a co to za lewe zmiany bazy?
8 lut 18:53
8 lut 18:57
8 lut 19:09
PW: Tak, wykładowcy na pewno szło o przedstawienie w systemie ósemkowym, którego nie zauważyłem.
8 lut 19:22
zawodus: Widzę że szukacie rozwiązań zbyt ambitnych

następnym razem muszę napisać pół strony
założeń...

Moje rozwiązanie.
7

−7+(7+7):7
9 lut 09:26
Ajtek:
zawodus coś nie pasi

.
9 lut 11:13
zawodus: Pasi tylko buźka mi się zrobiła
9 lut 11:20
Ajtek:
Ja na samym początku widzę 7
9 lut 11:28
zombi: Działa fajne twoje rozwiążanie zawodus
9 lut 12:14
Trivial:
Silnia podwójna nie jest operacją arytmetyczną. Następnym razem pisz dokładnie co wolno, a
czego nie wolno aby uniknąć dezinformacji.

Mimo wszystko Twoje rozwiązanie działa i nawet
fajnie wygląda.
Rozwiązanie
zawodusa bez emotek: 7!
! − 7 + (7+7):7
9 lut 15:12
Rafał28: Ciekawostka. Korzystając z podsilni:
!7 − 777 − 77 = 1000
| !7 − 77 + 7 + log77 | |
| + 77 + 7 − log77 = 100 |
| 7!! | |
Wprawdzie nie 5 znaków, ale jako komuś się nudzi i ma tylko kartkę i długopis
9 lut 16:18