funkcja
wiola: proszę o pomoc...
w którym z następujących przedziałów (−∞, −1) lub (−1, +∞) funkcja f(x)= x3 − 3x2 jest
rosnąca?
w którym z następujących punktów 0 lub 1 funkcja f(x) = x3 − 3x ma punkt przegięcia?
8 lut 13:11
dgs: O ile dobrze rozumiem to tak
x3−3x2 = x2(x−3)
a (x2) jest dodatnie więc ramiona do góry; rosnąca będzie w przedziale (−1, +∞)
8 lut 23:18
Janek191:

f(x) = x
3 − 3x
2
więc
f'(x) = 3 x
2 − 6x > 0 ⇔ 3x
2 − 6x > 0 ⇔ 3x*( x − 2) > 0 ⇔ x ∊(−
∞; 0) ∪ (2; +
∞)
Odp. W ( −
∞ ; − 1) funkcja f jest rosnąca.
f" (x) = 6x − 6 = 0 ⇔ x = 1
Funkcja f ma punkt przegięcia w punkcie x
0 = 1.
9 lut 09:16
wiola: dzieki
9 lut 11:44