matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asymptota ukośna funkcji
wiola:
Wyznaczyć asymptotę ukośną funkcji f(x) = (5−x)
2
/ x
8 lut 13:04
PW:
Dla x≠0
(5−x)
2
25 − 10x +x
2
x
2
x
25
=
=
− 10
+
=
x
x
x
x
x
25
=
x
− 10 +
x
Ja już ją widzę.
8 lut 13:16
justyna:
dzięki
8 lut 13:31