matematykaszkolna.pl
Całka z pierwiastkiem tulipanek:
 dx 
Prosze o pomoc w tej całce: ∫

4+x2 
emotka
8 lut 12:17
PW: Oj, zajrzyj do tablic − nie będziemy tego odkrywać za każdym razem. To jest całka, którą umiemy "na pamięć" − jak tabliczkę mnożenia.
8 lut 12:30
tulipanek:
 dx 
Czyli wystarczy ten wzor z tablic: ∫

, tak?
 x2+q 
Bo sie zaplatalam w jakies podstawienia z tangensami, secansami i innymi wesolymi rzeczami (pozwole sobie ominac moje wypocinyemotka ), a w efekcie koncowym wyszlo mi cos z sinusem hiperbolicznym, po czym stwiedzilam ze zerkne w tablice na wszelki wypadek i wyszlo, ze chyba za bardzo namieszalamemotka
8 lut 12:46
Godzio: Robi się to na dwa sposoby, albo przez podstawieni hiperboliczne: x = qsht albo standardowo trygonometrycznymi: x = qtgt
8 lut 12:49
PW: No tak,
 dx 

= ln |...|
 x2+a 
8 lut 12:51
PW: No tak, zależy czy pytanie brzmiało "pokaż jak policzyć całkę", czy "oblicz całkę". Zazwyczaj zakłada się, że całek występujących w tablicach nie odkrywamy, tylko piszemy wynik, na zasadzie "kto nie wierzy, nie różniczkuje".
8 lut 12:55
tulipanek: Moje pytanie padlo glownie przez fakt, ze umknal mi wzor z tablic i nie wiedzialam, czy moje silowanie sie z podstawieniami ma sens, czy po prostu cos przeoczylam juz na samym poczatkuemotka w kazdym razie dziekuje Wam obojguemotka
8 lut 13:00