Pomocy !
Agnieszka : Zadanie X jest zmienną losową podlegającą rozkładowi normalnemu o średniej 16,0 i odchyleniu
standardowym 1,2. Oblicz prawdopodobieństwo, że zmienna losowa X przyjmie wartość od 14 do 17.
8 lut 12:14
Godzio:
P(14 ≤ X ≤ 17) = P(X ≤ 17) − P(X < 14) =
| | X − 16 | | 17 − 16 | | X − 16 | | 14 − 16 | |
= P( |
| ≤ |
| ) − P( |
| ≤ |
| ) = |
| | 1.2 | | 1.2 | | 1.2 | | 1.2 | |
= Φ(0.833) − Φ(−1.666)
Φ − dystrybuanta rozkładu normalnego
( Φ(−t) = 1 − Φ(t) )
Odczytaj wartość z tablic
8 lut 12:36