Funkcje trygonometryczne
maramasike: 1.Katy α i β są kątami ostrymi takimi, że: sinα=0,6 i tgβ=2. Oblicz wartość wyrażenia
2sinβ*tgα+cosα*cthβ−3.
2. W trapezie równoramiennym cos kąta ostrego wynosi 2/3, a wys. jest równa 8 cm. Oblicz obw.
trapezu, wiedząc, że krótsza podstawa trapezu ma dł. 8 cm.
3. Ramię trójkąta równoramiennego ma dł. 10 cm, a kąt przy podstawie ma miarę 30 stopni. Oblicz
obw. i pole tego trójkąta oraz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt i promień okręgu
opisanego na nim.
4. Kąty ostre α i β trójkąta prostokątnego spełniają warunek sinα*tgβ=1/3. Oblicz:
a) sumę sinusów kątów ostrych tego trójkąta
b) sumę cosinusów kątów ostrych tego trójkąta.
8 lut 11:38
Domel:
1.
sinα=0,6 => cosα=√1−sin2α = √1−0,62 = √0,64
cosα=0,8
tgα = sinα/cosα = 0,6/0,8
tgα=0,75
cgtβ=1/tgβ
ctgβ=0,5
sinβ = cosβ*tgβ = 2cosβ = 2*√1−sin2β
sin2β=4*(1−sin2β) = 4 − 4sin2β
5sin2β=4 => sin2β = 4/5
sinβ = 2√5/5
Więc równanie ma postać:
2sinβtgα+cosαctgβ−3=2*0,75*2√5/5 + 0,8*0,5 − 3 = 3√5/5 − 2,6
8 lut 13:45
Domel:

2.
cosα=x/c = 2/3
h=8
a=8
sinα=
√1−cos2α =
√1−(4/9) =
√5/9
sinα =
√5/3
tgα = sinα/cosα =
√5//3 * 3/2
tgα =
√5/2
tgα=x/h => x = h*tgα = 8*
√5//2
x = 4
√5
x/c=2/3 => c = 3x/2 = 3*4
√5//2
c = 6
√5
Więc obwód S wynosi
S = 2a + 2c + 2x = 2*(a+c+x) = 2*(8+6
√5+4
√5) = 2*(8+10
√5)
S = 16 + 20
√5
8 lut 14:08
Domel:

3.
b=10 cm
α=30°
h/b = sinα => h = bsinα = 10*0,5
h=5
0,5a/h = tgα => 0,5a = htgα => a = 2htgα = 2*5*
√3/3
a=10*
√3/3
Obwód: S = a + 2b = 10*
√3/3 + 20 = 10(2+
√3/3)
Pole pow.: P = 0,5ah = 0,5*5*10*
√3/3 = 25*
√3/3
Promień okręgu opisanego na trójkącie
R = b/2sinα = 10/(2*0,5) = 10
Promień okręgu wpisanego w trójkąt
r=2P/(a+2b) = 2*(25*
√3/3)/(20+10*
√3/3) = (50*
√3/3)/(20+10*
√3/3)
r=5*(
√3−1)/11
8 lut 14:59
Domel:
4.
α=90°−β => sinα = sin(90°−β)
sinα = cosβ
sinα*tgβ = 1/3 => cosβ*tgβ = cosβ*sinβ/cosβ = 1/3
sinβ=1/3
cosβ = √1−sin2β = √1−(1/3)2 = √8/9
cosβ = 2√2/3
sinα = cosβ
sinα = 2√2/3
cosα = √1−sin2α = √1−(2√2/3)2 = √1−(4*2/9) = √(9−8)/9 = √1/9
cosα = 1/3
Możemy podstawiać:
a) sinα + sinβ = 2√2/3 + 1/3 = (1+2√2)/3
b) cosα + cosβ = 1/3 + 2√2/3 = (1+2√2)/3
8 lut 15:24