Czy moglby mi ktos pomoc w rozwiazaniu tego zadania?
anonim: Czy moglby mi ktos pomoc w rozwiazaniu tego zadania?
Uzasadnij,ze nie istnieje kat ostryα taki,ze:
sinα +cosα=5/3
a drugie:
Wiadomo,ze α jest katem ostrym i tgα + ctgα=4.Oblicz:
√tg2α + ctg2α
24 paź 17:07
agus: a) 1. Dziedzina: 1>sinα>0, 1>cosα>0
2. cosα=
√1−sin2α
3. sinα+
√1−sin2α=
53
√1−sin2α=
53−sinα/()
2
1−sin
2α=(
53−sinα)
2
rozwiązujemy równanie kwadratowe, które nie wpada do dziedziny
rozwiązujemy równanie kwadratowe i podstawiamy
24 paź 17:23