olcia: zad 1. indukcja matematyczna... 2n >(lub równe) 2n.... pomóżcie!
zad 2. mam zbadać monotoniczność ciągów
an = 4n / n! n=4,5 (i tutaj nie wiem czy liczyć tylko an+1 i potem odjąć, czy podstawić
te 4,5... po co one w ogóle są?)
8 paź 20:06
olcia: proszę o pomoc
8 paź 20:50
b.: 1. Tu masz schemat
682, sprawdzasz dla początkowej wartości np. n=1
i robisz krok indukcyjny.
2. a
n > 0, zbadajmy więc iloraz a
n/a
n+1:
a
n 4
n / n!
-------- = ------------------------------------- =
a
n+1 4
n+1 / (n!*(n+1))
= (n+1)/4 > 1
o ile n+1>4, czyli dla n=4,5,... mamy a
n<a
n+1.
Zatem od miejsca 4 począwszy ciąg jest malejący.
P.S. Pisać dwa posty jest nierozsądnie, bo można pomyśleć, że już ktoś odpowiedział
8 paź 22:55
olcia: no dobra i do tego pierwszego sprawdzam i L=P
i względem tego wzoru co mi podałeś piszę 2(k+1) = 2k + 2 ... i co dalej?
9 paź 14:45
b.: 1. sprawdzasz dla n=1 - zgadza się
2. KROK INDUKCYJNY
Zakładamy, że nierówność
2n≥2n
jest prawdziwa dla pewnego n≥1.
Liczymy:
2n+1=2*2n ≥ (z zał. ind)
≥ 2*(2n) = 2n+2n ≥ (bo n≥1)
≥ 2n+2 = 2(n+1),
czyli udowodniliśmy, że 2n+1≥2(n+1).
Koniec.
9 paź 20:08