jerey: rozwiązać rownanie log5(log4(log2x))=0
zaczynam od dziedziny
1. x>0
2. log2x>0
3. log4log2x>0
1. (0,+∞)
2. log2x>0
log2x>log21
x>1
(1, +∞)
w 3 załozeniu do dziedziny mam sprowadzic do wspolnej podstawy czy jak? prosze o jakies
wskazowki.
8 lut 10:56
jerey:
| | 2log2x | |
doszedłem do |
| >0 i nie wiem co dalej |
| | log210 | |
8 lut 11:04
J: Zakładasz tylko x>0.
P = log51 ,czyli log4(log2x) = 1, czyli log2x = 4 ,czyli x =24
8 lut 11:05
jerey: nie rozumiem, dlaczego tylko x>0,
dla okreslania dziedziny logarytmu: a>0 a≠1 i c>0
8 lut 11:13
J: Tutaj x występuje tylko w log2x , a więc tylko musisz założyć,że x > 0
8 lut 11:16
jerey: aha, czyli wszystko zalezy od "x'a"?
gdy występuje raz w logarytmie okreslamy tylko dziedzine tam gdzie stoi?
8 lut 11:17
jerey: a, juz wiem o co chodzi
8 lut 11:22
J: Dziękuje
8 lut 11:39
PW: Można nie wyznaczać dziedziny na początku. Ja wiem, że jest taki "szkolny przymus", ale wynika
on z troski nauczycieli o poprawność ostatecznej odpowiedzi (żeby uczeń nie zapomniał
sprawdzić, czy otrzymane w wyniku rachunków liczby należą do dziedziny; uczniowie i tak
zapominają).
Poprawny logicznie jest i taki wywód:
Jeżeli wszystkie zapisane w treści zadania logarytmy istnieją, to
log5(log4(log2x) = log51
i wobec różnowartościowości funkcji logarytmicznej
log4(log2x) =1,
zatem z definicji logarytmu
41 = log2x
24 = x
x = 16.
Sprawdzenie: dla x=16
log216
istnieje i jest liczbą większą od zera, log216 = 4.
log4(log216) = log44
istnieje i jest liczbą większą od zera, log44 = 1.
log5(log4(log216) = log51
istnieje i jest równy zeru, co oznacza że liczba 16 jest więc rozwiązaniem równania.
Sprawdzenie przy takim rozwiązaniu jest konieczne. Nie wiedzieliśmy, czy w ogóle liczba
napisana po lewej stronie ma sens, dlatego musieliśmy sprawdzić − czy dla x=16 ma sens, i czy
liczba 16 zamienia równanie w zdanie prawdziwe. Oczywiście sprawdzenia można dokonac nie tak
drobiazgowo − można to zrobić "w jednej linijce"
Niestety nie mogę się zgodzić z poglądem, że ustalenie dziedziny równania może polegać
tylko na założeniu x>0. − to gwarantuje tylko istnienie pierwszego z logarytmów. Gdyby
jego wartość była ujemna − zadanie traci sens. tak więc jerey zaczynał dobrze, i dobrze
ze miał wątpliwości. Ustalenie dziedziny dla wszystkich trzech logarytmów po kolei staje się
jednak bardziej skomplikowane od rozwiązania, dlatego jestem za
metodą analizy starożytnych
8 lut 12:26