| log43 | 1*3 | 1 | ||||
3 | = 3* | = 3 * | = 1 ? czy to jest dobry tok rozumowania | |||
| log49 | 1*9 | 3 |
| log 36 − log 4 | log36*4 | log144 | |||
= | = | czy tak mogę zostawić | |||
| log9 + log3 | log 9/3 | log9 |
| log(4)3 | 3log4 | ||
= | logarytm dziesietny 3log104=3* 10x=4 | ||
| log(4)9 | 9log4 |
| 3log4 | 3 | |||
Przykład 1) ... = 3* | = 3* | = 1 | ||
| 9log4 | 9 |
| log10(4)3 | log2(4)3 | 3*log2(4) | ||||
= | = | = | = | |||
| log10(4)9 | log2(4)9 | 9*log2(4) |
| 3*2 | |
| 9*2 |
Kliknij po lewej stronie na : logarytmy
| log(36/4) | log9 | 1 | ||||
= | = | = log279 = log2733 = 3log273 =3* | =1 | |||
| log(3*9) | log27 | 3 |
| 1 | 2 | |||
Upss.. Ma być 32 , i dalej = 2log273 = 2* | = | |||
| 3 | 3 |
| log 9 | log 32 | 2 log 3 | 2 | |||||
= | = | = | = | |||||
| log 27 | log 33 | 3 log 3 | 3 |
Oczywiście,że można i tak. Każdy sposób jest dobry,byle prowadził do
dobrego wyniku