prawdopodobienstwo- rozkłady?
Madzialena: W sklepie jest 5 szaf, liczba klientów Ex=3. Jakie jest prawdopodobieństwo, że zabraknie szaf?
Wiem wiem... niby proste, ale te najprostsze zawszę sprawiają najwięcej problemów

prócz tego, że mam obliczyć P(x≥5) to nie mam pojęcia jak to ruszyć. Nie wiem też czy nie
trzeba skorzystać np z tablic jakiegoś rozkładu i obliczyć to na zasadzie zdarzenia
przeciwnego? P(x≥5)=1−P(x≤5)=1−P(x=0)+P(x=1)+(Px=2)+P(x=3)+P(x=4)?
Już sama nie wiem,
Będe wdzięczna za każdą pomoc
pozdrawiam