liczby zespolone
izzt: Hej, czy jeśli wartość trygonometryczna w zadaniach z liczbami zespolonymi jest ujemna, to
wpływa to jakoś na przebieg zadania czy jest po prostu informacją na temat ćwiartki wykresu?
8 lut 08:45
Janek191:
Co to znaczy wartość trygonometryczna ?
Mając cos α i sin α określamy α
8 lut 08:51
Janek191:
| | √2 | | √2 | |
Np. cos α = − |
| sin α = |
| |
| | 2 | | 2 | |
to α = 135
o
8 lut 08:54
izzt: Tak ale w jednym zadaniu wyszło mi, że sin = √3/2 a cos to −1/2 czyli kąt to 60 stopni w
drugiej ćwiartce. Zastanawiam się czy coś jeszcze mam z tym zrobić?
8 lut 08:55
Janek191:
Czyli α = 180o − 60o = 120o
Czy chodzi o zamianę z postaci algebraicznej na trygonometryczną ?
8 lut 09:02
izzt: Nie, OK już wszystko jasne dzięki za pomoc
8 lut 09:08