Geometria - równoległobok
Blue: Punkty A= (−3,7), B=(17,−3), C=(13,5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Wyznacz
wierzchołek D.
Mi wychodzi, że jest to (1,−1), a w odpowiedziach mam (−7,15), co wydaje mi się kompletną
bzdurą, bo narysowałam to i nie wyszło.
Ja obliczyłam to tak
1. wyznaczyłam równanie prostej zawierającej punkty A i C.
2. znalazłam wzór prostej przechodzącej przez punkty B i D ( jest to prosta równoległa do AC)
3. obliczyłam odległość między punktami C i B
4. ze wzoru na odległość punktów od siebie wyznaczyłam punkt D , biorąc pod uwagę to, że ten
punkt leży na wyznaczonej prostej i jego odległość od punktu A wynosi tyle samo , co odległość
punktu C od B.
Co robie źle
7 lut 23:36
bezendu:
A po co tyle tego ?
Wyznacz środek odcinka S
|AC|=(5,6) to jest środek symetrii i potem
17+x
D=10
x
D=−7
y
D=15
Więc bzdurę chyba Ty napisałaś
7 lut 23:42
Bizon:
... opisując wierzchołki jedziemy "po kolei"
7 lut 23:49
Blue: ale zobacz sobie, że a i c są punktami sąsiadującymi.... narysuj to, bo mi coś tu nie pasuje
7 lut 23:50
bezendu:
Najpierw to narysuj sobie równoległobok i punkt przecięcia się przekątnych..
7 lut 23:51
Blue: aaa , rzeczywiście, tak to też można narysować, cofam, cofam, ale czy moja odp. w takim
przypadku też nie jest poprawna
7 lut 23:54
Bizon:
nie jest
7 lut 23:55
bezendu:
Przecież podałem Ci wynik, który jest poprawny.. Twoja odpowiedź jest źle.
7 lut 23:55
Bizon:
7 lut 23:58
Blue: no oki ale jakbyśmy przyjęli , że bokiem równoległoboku jest odcinek AC , to moja odp jest
poprawna ;>
8 lut 00:00
bezendu: Jak by babcia miała wąsy...
8 lut 00:02
Bizon:
... czy Ty czytasz co się do Ciebie pisze

?
Opisujemy wierzchołki "po kolei" ...AC nie mogą leżeć na jednym boku
8 lut 00:02
Blue: no oki, oki, przyznaje rację. Ale nie był to aż tak rażący błąd po prostu mi się wierzchołki
pomyliły
8 lut 00:06
bezendu: To może podziękuj Bizonowi za rysunek... Wypadałoby.."narysuj to, bo mi coś tu nie pasuje''
8 lut 00:09
Blue: Dzięki, dzięki. Nie obrażajcie się tak
8 lut 00:29
Blue: I tak uważam, że Bizon jest tutaj jedną z bardziej pomocnych osób i bardzo mu za to dziękuję,
bo co do niektórych to naprawdę ręce opadają...
8 lut 00:30
Janek191:
A = ( −3; 7) B = ( 17; − 3)
C = ( 13; 5) D = ( x ; y)
Ja bym zrobił tak :
→ →
AB = DC
więc
[ 17 − (−3) ; − 3 − 7 ] = [ 13 − x ; 5 − y]
[ 20 ; − 10 ] = [ 13− x; 5 − y ]
20 = 13 − x i − 10 = 5 − y
x = − 7 i y = 15
Odp. D = ( − 7 ; 15 )
==================
8 lut 08:45