równanie trygonometryczne MATURA
Carla: Dana jest funkcja f(x)= 3sin|2x| dla xe<−2pi,2pi>
Wyznacz wszystkie wartości argumentu x, dla których f(x)=3/2
7 lut 23:34
wredulus_pospolitus:
| | 3 | | 1 | |
f(x) = |
| => sin|2x| = |
| => |
| | 2 | | 2 | |
| | 5π | |
2) |2x| = |
| => x = .... |
| | 6 | |
| | 11π | |
3) |2x| = − |
| => x = ... |
| | 6 | |
| | 7π | |
4) |2x| = − |
| => x = .... |
| | 6 | |
7 lut 23:41
Carla: Nie rozumiem 3) i 4)
7 lut 23:45
wredulus_pospolitus:
ale czego nie rozumiesz

narysuj sobie wykres sinx w przedziale xe<−2pi,2pi>
| | 1 | |
zaznacz punkty dla których sinx= |
| ... będą 4 takie punkty ... ja właśnie je wypisałem |
| | 2 | |
czy wszystkie "mają sens" w tym przykładzie − to już inna sprawa
7 lut 23:59