.
Trivial: Saizou.
Chcesz proste zadanko z arytmetyki modularnej?
7 lut 22:38
Saizou : oczywiście
7 lut 22:39
Saizou : ale dopiero zaczynam wiec mogą być błędy i to oczywiste xd
7 lut 22:41
Trivial:
Kartom do gry przypisano następujące kody:
2 2
3 3
... ...
10 10
W 11
D 12
K 0
A 1
A kolorom:
♥ 0
♦ 1
♠ 2
♣ 3
Z talii 52 kart wybrano jedną. Kody pozostałych kart zsumowano. Figury zostały zsumowane modulo
13, kolory modulo 4. Jaką kartę wyciągnięto, jeśli sumy wynosiły sf = 5, sk = 2?
7 lut 22:45
Trivial:
"Figura" w znaczeniu 2, ..., 10, W, D, K lub A
7 lut 22:48
Saizou : mam pytanie czy tylko kolory 0+1+2+3=6 czy każdą ilość np. 13*0+13*1+13*2+13*3
7 lut 22:50
Trivial:
Mamy 51 kart, każda ma swoją "figurę" i kolor. Ich kody sumujemy (51 składników sumy).
7 lut 22:51
asdf: Cześć Trivial

@Trivial
72 mod 13 = 5, 6 mod 4 =2
i z tego da sie odczytac wynik ?
7 lut 22:57
Saizou :
na pewno wybrano jakąś kartę serce
7 lut 22:57
Ajtek:
Cześć
Trivial Saizou 
.
Na samą treść zadania dostałem zawrotów głowy

.
7 lut 22:57
Saizou :
cześć Ajtek ja też xd
7 lut 22:58
Trivial:
Cześć asdf, Ajtek.
asdf, nie bardzo wiem do czego zmierzasz. Masz podać wynik − np. 8♥.
Saizou, masz rację.
7 lut 22:59
asdf: eh, to moze lepiej nie bede podpowiadać

Jak będzie rozwiązanie to napiszę o co mi chodziło
7 lut 23:02
Saizou : to będzie 9♥
7 lut 23:03
asdf: Trivial, brawo, za przyklad odpowiedzi

7 lut 23:06
Trivial: Saizou, nie.
7 lut 23:06
Ajtek:
Prawdopodobieństwo, że "strzelisz" wynosi w tej chwili 1/12

.
7 lut 23:07
asdf: eh...zle policzylem
7 lut 23:08
Trivial: Czekam na odpowiedź...
7 lut 23:15
Saizou : a faktycznie ma być 8♥ a ja cały czas liczyłem dla Sf≡4 (mod13)
7 lut 23:16
asdf: przecież....eh
7 lut 23:16
7 lut 23:17
Mila:
5 ♠
7 lut 23:17
Trivial: Saizou, a jakiś wzór jak to policzyłeś? Ile będzie np. dla sf = 10, sk = 3?
7 lut 23:17
Trivial: Mila, raczej nie.

Prawidłową odpowiedzią rzeczywiście było
8♥.
7 lut 23:19
Saizou :
ja zrobiłem to (drogą może nie przez przystawanie, ale zawsze)
obliczyłem 4*(0+1+2+...+11+12)=312
312−8=304 →z tego wyniknie ósemka
i analogicznie dla kolorów
7 lut 23:23
Trivial:
Saizou, widzę lubisz duże liczby.

Można to zrobić tak:
4*(0+1+...+12) − x = 4*12*13/2 − x = −x = s
f → x = 13−s
f
13*(0+1+2+3) − w = 2 − w → w = 2−s
k.
7 lut 23:26
Saizou :
hehe jak zarabiać to miliony
7 lut 23:27
asdf:
| | 0+12 | |
Sn = 4*( |
| )*13 = 312 |
| | 2 | |
| | Sn | |
Sn − x = 13*( |
| −1) + 5 |
| | 13 | |
7 lut 23:30
Trivial: Lecę. Cześć wam!
7 lut 23:34
Saizou : Cześć

dzięki za zadanko
7 lut 23:35
Ajtek:
Trivial uważaj na kominy

. Spokojnej, albo i nie
7 lut 23:35