matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
Marian:
ln(x+
√
x
2
−1
) mam problem z tą pochodną, wychodzą mi jakieś dziwne liczby
7 lut 22:24
Godzio:
1
x
(...)' =
* (1 +
) =
x +
√
x
2
− 1
√
x
2
− 1
1
√
x
2
− 1
+ x
1
=
*
=
x +
√
x
2
− 1
√
x
2
− 1
√
x
2
− 1
7 lut 22:25
Marian:
ahh, już wiem gdzie był błąd, miałem − zamiast + Dzięki
7 lut 22:27