matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Limes
Daniel:
n
k
Obliczyc lim
n→
∞
, k,C − stale, k∊N, C>1
C
n
(n+1)
k
C
n+1
(n+1)
k
1
n+1
=
=
*(
)
k
=
n
k
C
n
Cn
k
C
n
1
1
=
*(1+
)
k
C
n
(n+1)
k
C
n+1
1
1
lim
n→
∞
|
| = lim
n→
∞
|
*(1+
)
k
| =
n
k
C
n
C
n
1
1
=
*1
k
=
<1,
C
C
n
k
zatem lim
n→
∞
=0
C
n
Poprawnie?
7 lut 22:19
Godzio:
Tak.
7 lut 22:23