matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Mati_gg9225535:
Czy funkcja
|x|
f(x) =
ma skończoną granicę w punkcie x
o
= 0,
tgx
jak dokładnie powinien wyglądać sposób na rozwiązanie takiego zadania?
7 lut 22:19
Godzio:
x
1
1
lim
x→0
+
f(x) = lim
x→0
+
= lim
x→0
+
=
= 1
tgx
tgx
x
1
−x
1
1
lim
x→0
−
f(x) = lim
x→0
+
= lim
x→0
+
=
= −1
tgx
tgx
−
x
−1
Granica w ogóle nie istnieje.
7 lut 22:27
Mati_gg9225535:
o,
Godzio
dzięki
7 lut 22:29