fizyka
Paweł: Cześć, wiem, że to forum matematyczne, ale może ktoś będzie chciał mi pomóc z fizyki.
1) Na walec o masie 0,6kg nawinięto cienką nitkę przymocowaną jednym końcem do sufitu, jak
pokazuje rysunek. Następnie puszczono walec. Oblicz wartość:
a) przyspieszenia, z którym obniża się środek walca;
b) siły napięcia linki.
Część a) zadania rozwiąż dwoma sposobami:
− korzystając z II zasady dynamiki dla ruchu postępowego walca oraz dla jego ruchu obrotowego
względem osi symetrii,
− korzystając wyłącznie z II zasady dynamiki dla ruchu obrotowego względem chwilowej osi obrotu
O.
Zrobiłem a) pierwszy myślnik i b), potrzebuje pomocy z drugim myślnikiem do a).
Pozdrawiam.
7 lut 21:25
Paweł: Jakieś wskazówki może się znajdą

?
7 lut 22:07
MQ:
M=Jε
M= moment siły ciężkości
J=moment bezwładności walca wzgl. osi stycznej do jego powierzchni
ε=przyspieszenie kątowe
7 lut 22:48