pomocy! zadanie tekstowe
zosia: 1.Pilot samolotu musi przed ladowaniem obnizac lot dokladnie pod katem 10 stopni do poziomu.w
jakiej odleglosci przed lotniskiem powinien zaczac obnizac lot,kesli leci na wysokosci 1500m?
wynik podaj z dokladnoscia do 0,1m.
| | PI | |
2.jak rozwiazac rownanie tg(x− |
| )=−√−3 |
| | 6 | |
Mateusz:

Zad1 robimy pomocniczy rysunek
i korzystamy z funkcji trygonometrycznych w trójkącie prostokątnym w tym przypadku funkcji
cotangens
ctg10
o = 5,6713
| | x | |
5,6713 = |
| /*1500 b = 1500m * 5,6713 = 8506,95 m ≈8506,1m wg |
| | 1500 | |
mnie tak powinno byc dobrze dawno miałem te zadania a co do 2 to zajrzyj tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/1578.html bo to
równanie nie jest bardzo trudne