matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbieżność
ona:
Mogłby mi ktoś pomóc rozwiązać ten przykład? Mam zbadać zbieżność szeregu ∑
∞
n=1
1+n+n
2
3
n
Robiłam z kryterium d'alemberta, ale nie chce mi wyjść..
7 lut 20:43
michał:
mi wychodzi zbieżny
7 lut 20:59
zośka:
a
n+1
(n+1)
2
+n+2
3
n
n
2
+3n+3
1
1
=
*
=
*
→
a
n
3
n+1
n
2
+n+1
n
2
+n+1
3
3
7 lut 21:15
ona:
dziękuję, teraz już wszystko jasne
7 lut 21:31
michał:
1
a dlaczego
?
3
7 lut 21:35
Ajtek:
3
n
3
n
=
=...
3
n+1
3*3
n
7 lut 21:48
michał:
a no faktycznie, dzieki
7 lut 21:52